Robotica [master]

– cu predare in limba engleza si in limba romana –

Ești absolvent(ă) de licență în robotică? Atunci ai făcut deja primul pas către o carieră într-unul dintre cele mai interesante și în creștere domenii ale timpului nostru. Dar dacă dorești să îți dezvolți cunoștințele și abilitățile și să îți duci cariera la nivelul următor, atunci un Master în Robotică este alegerea perfectă pentru tine.

Ești absolvent(ă) de licență în inginerie (ex. automatică, inginerie electrică, electronică sau informatică)? Atunci ai deja o bază solidă în unele dintre disciplinele cheie care stau la baza roboticii. Dar dacă dorești să te specializezi în acest domeniu în creștere și să îți conduci cariera într-o zonă de diferențiere profesională în piață, atunci un Master în Robotică este o alegere potrivită pentru tine.

Ești absolvent(ă) în alt domeniu decât ingineria? Ești în căutarea unei cariere care să combine abilitățile și cunoștințele tale actuale cu tehnologia de ultimă oră? Un Master în Robotică poate fi potrivit pentru tine! Robotica este un domeniu interdisciplinar care se bazează pe o gamă largă de discipline, inclusiv inginerie, informatică, fizică, matematică și multe altele. Chiar dacă ai o licență într-un domeniu altul decât inginerie poți aplica cunoștințele și abilitățile dobândite până în prezent într-o carieră în robotică. Cererea de profesioniști în robotică este în creștere, iar cu o diplomă de master în robotică, poți profita de această cerere mare și poți intra într-un domeniu dinamic și incitant în care vei lucra la proiecte provocatoare în fruntea progresului tehnologic. Aplicațiile roboticii sunt vaste și diverse, de la asistență medicală la transport, producție la agricultură și multe altele; te poți specializa într-un domeniu de interes și îți poți aplica cunoștințele și abilitățile într-un domeniu care te pasionează. În plus, potențialul de câștig pentru profesioniștii în robotică este mare. Un Master în Robotică poate deschide porțile către o gamă largă de oportunități de carieră cu salarii competitive. Nu lăsa pregătirea ta de licență să te împiedice să urmezi o carieră în domeniul captivant al roboticii. Alătură-te programului nostru de Master în Robotică și fă primul pas către o carieră plină de satisfacții în acest domeniu în creștere!

Prof. dr. ing. dr. ec. Stelian Brad

Director program de master Robotica

Programul nostru oferă un curriculum cuprinzător care acoperă cele mai recente tehnologii și tehnici din domeniul roboticii, inclusiv limbaje de programare ale roboților industriali, baze de date relaționale, producție asistată de calculator, aplicații robotice, viziune în robotică, control distribuit, robotică medicală, transformare digitală și multe altele.

Cu programul nostru, vei învăța de la experți în domeniu care lucrează activ în industrie și au o mulțime de experiențe de împărtășit. Vei avea, de asemenea, acces la facilități și echipamente de ultimă generație, precum și posibilitatea de a lucra la proiecte practice care îți vor oferi experiență în lumea reală. Programul nostru îți va oferi cunoștințele și abilitățile de care ai nevoie pentru a proiecta, dezvolta și controla roboți pentru o gamă largă de aplicații, de la producție și logistică la intervenții medicale, agricultură și servicii.

În plus, programul nostru se concentrează puternic pe conexiunile din industrie, ceea ce înseamnă că vei fi bine poziționat(ă) pentru a profita de numeroasele oportunități de angajare în domeniul roboticii.

Prin comparație, alte subiecte precum „Inteligenta Artificială” pot fi mai atrăgătoare la prima vedere, dar este important să reții că Robotica este coloana vertebrală a inteligenței artificiale în producție. Alegând acest program de Master în Robotică, îți vei putea dezvolta o bază solidă în domeniul ingineriei și te vei putea specializa dacă dorești și în inteligență artificială prin cursuri facultative în cadrul programului de master sau prin programe accesibile online. Însă Robotica nu poate fi învățată și aprofundată online; este nevoie de acces la laboratoare.

Doar cursul de Limbaje de Programare a Roboților Industriali te-ar costa aprox. 5000 euro dacă l-ai face în mediul privat. O sa lucrezi cu roboți ABB, Fanuc, Motoman, UR Factory, Kuka, Nao, Pepper, UR, Furhat, etc. Avem 7 laboratoare moderne care acoperă aceste tehnologii.

Dacă argumentele anterioare sunt aliniate cu idealurile tale profesionale, dacă ești interesat(ă) să îmbini pasiunea pentru informatică cu tehnologia de ultimă oră în domeniul roboticii, atunci te invităm să reflectezi cu seriozitate la oportunitatea de a urma programul nostru masteral în robotică. Cu acest program de studii, vei avea ocazia să înveți cele mai recente evoluții în limbaje de programare pentru robotică, sisteme de baze de date și producție asistată de calculator special concepute pentru roboții industriali.

Gândește-te că este o șansă aparte în a-ți dezvolta abilități și cunoștințe în zone unde puțină lume este pregatită, dar și experiență practică de lucru cu roboți, PLC-uri, senzori și alte echipamente de ultimă generație în laboratoare moderne și bine echipate. Aceasta este o oportunitate unică pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a întregului proces robotizat, de la proiectare și programare până la monitorizare și control.

Pentru programarea PLC-urilor costurile de instruire pot varia de la câteva sute la câteva mii de dolari, în funcție de furnizor și de profunzimea programului de instruire. Pentru programarea roboților industriali, costul poate varia foarte mult, unii furnizori oferind cursuri pentru câteva mii de dolari, în timp ce alții pot percepe zeci de mii de dolari pentru programe de formare mai cuprinzătoare. Costul poate depinde și de tehnologia specifică utilizată, deoarece unele tehnologii pot fi mai complexe și necesită o pregătire mai specializată. La noi obții aceste calificări gratuit. Oportunitatea de a lucra cu roboți, PLC-uri și alte echipamente într-un cadru structurat în timp ce urmezi un Master în Robotică este extrem de valoroasă. Această experiență practică poate oferi o înțelegere mai profundă a tehnologiilor și a modului în care acestea funcționează în practică și, de asemenea, te poate ajuta să-ți dezvolți acele abilități practice care sunt foarte căutate de angajatori. În plus, accesul la roboți, echipamente de automatizare și tehnologii inteligente în timpul programului poate fi prohibitiv pentru multe persoane care ar dori să învețe aceste lucruri, dar contextul nu le mai oferă această posibilitate. Urmând un Master în Robotică, poți profita de aceste resurse.

Să înveți robotică ai nevoie de bază materială. Robotica avansată nu se poate învăța online, pentru că această tehnologie implică și hardware complex, precum și posibilitatea de a înțelege cum se îmbină partea software cu cea hardware. Din acest punct de vedere, acest program îți oferă un avantaj competitiv pe piața muncii, deoarece industriile din întreaga lume se bazează din ce în ce mai mult pe robotică și automatizare pentru a-și îmbunătăți procesele și operațiunile. Cu un Master în Robotică, vei avea o gamă largă de opțiuni de carieră, inclusiv să lucrezi ca inginer robotician, analist de sisteme sau specialist în sisteme inteligente de control într-o varietate de industrii.

Considerarea unui Master în Robotică oferă nu doar cunoștințele academice, ci și oportunitățile de dezvoltare personală și profesională. Programul poate oferi oportunități de a lucra la proiecte cu alți studenți și profesioniști, de a participa la ateliere de lucru, conferințe și seminarii și de a-ți construi o rețea de contacte în industrie. Toate aceste experiențe te pot ajuta să te dezvolți ca un profesionist complet, să-ți extinzi pachetul de abilități și să-ți sporești competitivitatea pe piața muncii. În plus, ca absolvent(ă) a(l) acestui program de studii, vei avea un avantaj competitiv atunci când vine vorba de impulsionarea inovației și găsirea de soluții noi și creative la problemele din industrie. Vei avea cunoștințele și abilitățile necesare pentru a prelua proiecte provocatoare și a depăși limitele curente. Fiind în fruntea industriei, vei avea un impact pozitiv semnificativ în modelarea viitorului.

Așadar, dacă ești în căutarea unui program care să te provoace să te dezvolți atât profesional, cât și personal, ia în considerare să urmezi masterul nostru în Robotică. În general, programul de Master în Robotică îți oferă abilitățile, cunoștințele și experiența necesare pentru a conduce inovația în industrie.

Cum este organizat programul de studii in Robotica la nivel de master?

 

La nivel de master, programul de studii in Robotica se deruleaza dupa-amiaza, de la 17 la 21, pentru a le putea oferi posibilitatea studentilor sa se angajeze in paralel si in companii. Masteratul in Robotica este focalizat pe robotica industriala pentru ca in acest domeniu sunt cele mai multe solicitari din partea companiilor.

Programul de studii trebuie sa respecte legislatia din Romania, care impune un numar total de ore si un raport bine definit intre cursuri, proiecte si aplicatii practice. In esenta, disciplinele au un caracter practic accentuat. Sunt utilizate tehnologii aplicate in industrie. Examenele sunt cu caracter aplicativ. Studentii trebuie sa stie sa aplice cunostintele in probleme concrete, nu sa memoreze teorii.

Programul de studii are 4 semestre, din care ultimul semestru este dedicat integral elaborarii proiectului final (proiectul de disertatie). Programul de deruleaza in limba engleza la Cluj-Napoca si in limba romana la extensia din Bistrita.

In vederea crearii unor competente adecvate cerintelor din cadrul companiilor si avand in vedere ca partea de proiectare a robotilor este abordata in cadrul studiilor de licenta de 4 ani, la master accentul este pus pe programarea si integrarea robotilor in procesele specifice din companiile productive. In acest sens, un pachet de discipline se refera la programarea robotilor si a comunicarii acestora cu alti roboti sau cu alte periferice (ex. computer, telefon mobil) prin tehnologii de tip client-server (TCP/IP) sau prin cloud folosind tehnologii IoT. Un alt pachet de discipline se refera la proiectarea sistemelor in care se integreaza robotii si a interfetelor mecatronice ale robotilor cu alte sisteme inteligente. Al treilea pachet de discipline se ocupa cu controlul proceselor robotizate si extinderea acestora inspre automatizarea industriala cu ajutorul PLC-urilor. Al patrulea pachet de discipline este destinat planificarii aplicatiilor roobtice pentru diverse cazuri specifice din industrie, mententantei acestora si utilizarii adecvate. Se folosesc tehnologiile robotice cele mai intalnite in companiile din Romania si din Europa.

Programul de masterat in Robotica este gandit pentru a fi accesibil oricarui absolvent din domeniile ingineresti, nu doar absolventilor de licenta in robotica.

Discipline de studiu cheie in formarea profesionala 

Lista completa a disciplinelor se gaseste in planul de invatamant

Limbaje de Programare a Robotilor Industriali

Capacitatea de a stăpâni la nivel avansat a cel puțin un limbaj de programare specific roboților industriali și roboților colaborativi [se pune accent pe limbajul RAPID, ABB, pe mediul RobotStudio și se utilizează celule robotizate ABB]

Propunerea de valoare

Invatarea limbajului de programare RAPID la un nivel pentru care in industrie s-ar plati 5000 euro. Partea aplicativa acopera cele mai intalnite cazuri de robotizare din mediul industrial. Acest curs nu are corespondent la studiile de licenta, este specific doar pentru masterat. Se pune accent pe intelegerea modalitatii de elaborare corecta a unei aplicatii robotice sub aspectul structurii programului. Sunt atinse si subiecte avansate, precum ar fi dezvoltarea aplicatiilor program multi-tasking, comunicarea in retea cu unitati externe, dezvoltarea interfetelor utilizator, aplicatiile in arhitecturi master-slave, aplicatii complexe in sfera sudurii pe suprafete 3D, aplicatii de montaj, utilizarea semnalelor digitale si analogice, administrarea erorilor, aplicatii complexe de prelucrare 3D cu roboti etc.

Robotizarea Fabricatiei Asistata de Calculator

Capacitatea de a proiecta sisteme robotizate în diverse industrii utilizand biblioteci cu modele de roboti industriali si echipamente de fabricatie, cu posibilitati avansate de simulare [se pune accent pe mediile Delmia, Visual Components sau Process Simulate]

Propunerea de valoare

Acest curs abordeaza subiectul integrarii echipamentelor robotice in sistemele de fabricatie moderne. Partea de prelegeri trateaza tendinte globale industriale, economice si sociale (pe baza studiului Megatrends 2025 al companiei Frost&Sullivan), stadiul actual al robotizarii in diverse industrii (pe baza studiilor International Federation of Robotics), strategiile de dezvoltare industriala, digitalizare si robotizare la nivel european si national, conceptul Industry 4.0 si studii de caz privind implementarea acestuia, posibilitati de automatizare si robotizare la nivelul proceselor de fabricatie si al locurilor de munca. Activitatile de laborator se vor desfasura cu ajutorul statiilor grafice si al pachetului software Delmia de la Dassault Systèmes. Se vor studia modalitati avansate de lucru, care vor extinde si aprofunda abilitatile de proiectare si simulare 3D dobandite in cadrul programelor de licenta, in orice pachete CAD/CAM.

Fabricatia Asistata de Calculator

Capacitatea de a analiza configurația geometrică a reperelor, de a elabora un proces tehnologic de fabricație asistată de calculator utilizând Catia și de a fabrica repere complexe în condițiile de dotare a laboratorului.

Propunerea de valoare

Cursul completează cunoștințele studenților cu noțiuni avansate de fabricație asistată de calculator a reperelor având configurații complexe. Un efect important al studiului proceselor de fabricație propuse îl reprezintă cunoașterea utilizării sculelor așchietoare de înaltă performanță, înțelegerea parametrilor tehnologici specifici diferitelor prelucrări și a impactului proiectării procesului de prelucrare asupra parametrilor de precizie obținuți. O atenție aparte este acordată înțelegerii modului de reglare și de operare a unei mașini-unelte cu comandă numerică.

Baze de Date Relationale si Interfete Web in Robotica

O bază de date relațională este o colecție de elemente de date cu relații predefinite între ele. Aceste date pot fi accesate în multe moduri diferite fără a reorganiza tabelele bazei de date în sine.

 

Propunerea de valoare

Principalul avantaj al unei baze de date relaționale este capacitatea de a conecta date din tabele diferite pentru a crea informații utile. Această abordare ajută organizațiile de toate dimensiunile și industriile să descifreze relațiile dintre diferite seturi de date, din diferite departamente, pentru a crea perspective semnificative.

Aplicatii Avansate cu Controlere Logic Programabile

Scopul acestui curs nu este acela de a invata lucruri care au fost deja abordate la licenta [ex. programarea PLC-urilor], ci mai degraba de a aplica cunostintele de programare a PLC-urilor in aplicatii, procese si sisteme tehnice de complexitate ridicata, neatinse la studiile de licenta. Controlul automat si adaptiv folosind PLC-uri reprezinta un nivel avansat in paleta competentelor referitoare la automatizarile indstriale folosind PLC-uri.

Propunerea de valoare

In procesele robotizate, dar si la nivelul axelor cinematice ale robotilor, pe langa semnalele de intrare si iesire digitale se opereaza mult si cu semnale analogice. In plus, este nevoie de un control in bucla inchisa, in unele cazuri chiar pe mai multe layer-e de control (ex. controlul pozitiei si vitezei in axele robotilor, la deplasarea pe curbe spatiale dupa diverse legi). Intelegerea modului in care PLC-urilor sunt utilizate pentru controlul avansat al proceselor dinamice, cu multe intrari si iesiri analogice, precum si modul de control in raport cu mai multi parametri a axelor cinematice din structura robotilor este elementul focal al acestui curs. Aplicatiile se fac pe baza de proiecte prin care se urmareste aprofundarea de catre masteranzi a abilitatilor de proiectare si programare in conditii apropriate cu cele din mediul industrial.

Monitorizarea si Controlul Proceselor Robotizate

Capacitatea de a colecta date din procesele automatizate [este complementar programării PLC-urilor, aici accentul fiind pus pe tehnologiile National Instruments]

Propunerea de valoare

Cursul reprezinta o continuare a unor discipline de la licenta, tratate la un nivel mai ridicat de complexitate. In plus, cursul aduce elemente de noutate, cu valoare adaugata ridicata in industrie, in ceea ce priveste sistemele SCADA, retelele si protocoalele de cumunicare din mediul industrial si actionarile inteligente.

Aplicatii Robotice in Productia Industriala

Capacitatea de a realiza aplicații robotice pentru operații de montaj, sudură, inspecție video, manipulare, conturare, etc. și de a aprofunda mai multe tehnologii de programare a roboților industriali [se pune accent pe tehnologiile Fanuc, ABB, Kuka, Yaskawa/Motoman, UR]

Propunerea de valoare

Este un curs care nu are corespondent la licenta, este specific doar pentru masterat. Este un curs 100% “hands-on” pe celule robotizate. Se lucreaza 100% in laborator, atat pentru sedintele de curs, cat si pentru cele de lucrari. Activitatea din laborator se completeaza cu munca individuala pe un set de aplicatii de complexitate ridicata. Se pune acentul pe aplicatiile robotice de sudura cu arc electric, de conturare utilizand scula fixa, de inspectie video, de manipulare bazata pe viziune artificiala, pe aplicatii cu multi-scule de lucru etc. Pentru fiecare aplicatie se utilizeaza diferite tehnologii robotice si limbaje de programare (RAPID, KRL, Karel, Inform etc.). Se fac analize comparative intre limbajele de programare cu ajutorul post-procesorului RoboDK. Se lucreaza individual la dezvoltarea a 6 aplicatii robotizate de complexitate ridicata, care necesita sincronizari intre mai multi roboti sau sarcini complexe de manipulare.

Mentenanta si Siguranta Sistemelor Robotizate

Capacitatea de a elabora un „Plan de mentenanță predictivă” și de a realiza „Analize de Risc” pentru sisteme robotice implementate în diverse aplicații industriale. Analiza și înțelegerea standardelor de siguranță în exploatarea sistemelor robotice și a echipamentelor automate. Explicitarea și realizarea operațiilor de „masterizare – calibrare” pentru diverse sisteme robotice

Propunerea de valoare

Este un curs care se preda doar la master. Acest curs abordează subiectul asigurării mentenanței și a siguranței în exploatare a sistemelor robotizate industriale în contextul Industry 4.0. Se pune accent pe înțelegerea conceptelor și abordărilor de bază, dar și pe mentanenta in raport cu IoT, CMMS, sisteme CMMS în cloud, sisteme de mentenanță care folosesc blockchain, securitatea cibernetică a sistemelor de mentenanță). In cadrul laboratoarelor se realizează procedurile specifice de asigurarea mentenanței preventive pentru sistemele robotice cele mai uzuale de pe piață (ex. ABB, KUKA, Motoman, Fanuc) Se dobândesc competente esențiale pentru reușita programelor de mentenanța preventiva a sistemelor robotice industriale utilizând aplicații software specifice (ex. MVP Plant).

 

Controlul Distribuit in Sisteme Robotizate

Capacitatea de a intelege conceptul de control distribuit, in care controllere autonome sunt distribuite in intreg sistemul, fara sa existe un control centralizat [se pune accent pe framework-ul ROS – robot operating system].

Propunerea de valoare

Este un curs care nu are discipline corespondente la licenta. Accentul este pus pe intelegerea arhitecturilor sistemelor industriale cu control computer-based si pe intelegerea conceptelor unui framework modern de control distribuit, util atat pentru controlul proceselor industriale complexe cat si pentru dezvoltarea de noi sisteme robotice. Activitatile de laborator vor familiariza masteranzii, pe langa framework-ul ROS in sine, si Linux, cu masini virtuale si biblioteci software pentru aplicatii avansate (computer vision, sinteza vocala, machine learning).

Robotica Medicala cu Aplicatii si Interfete Om-Robot

Capacitatea de a studia în cel mai avansat Laborator de Robotică Medicală din România aspecte inovative privind dezvoltarea şi implementarea sistemelor robotice în domeniul medical. Se pune accent pe constrângerile specifice ale aplicaţiilor medicale, interacţiunea om-robot, dezvoltarea unor sisteme noi pentru aplicaţii specifice, modele de comandă şi control, interfeţe de lucru şi relaţia medic – pacient – robot. [Roboţi paraleli medicali, Roboţi colaborativi Kuka LBR iiwa, ABB Yumi, UR5e, Medii de lucru: MATLAB, Siemens NX, Automation Studio, Visual Studio, Java, ROS]

Propunerea de valoare

Cursul abordează două direcţii principale de studiu în conformitate cu strategia de dezvoltare a roboticii la nivel european: roboţii clinici (diagnostic si tratament minim invaziv chirurgical şi oncologic) şi roboţii de recuperare medicală. În contextul îmbătrânirii accelerate a populaţiei, OMS estimează că până în 2030 se impune o schimbare de paradigmă în managementul pacienţilor prin exploatarea performanţelor sistemelor robotice pentru creşterea eficienţei tratamentului oferit, având ca şi obiectiv final îmbătrânirea sănătoasă, creşterea calităţii vieţii şi evoluţia societală. Acest curs nu are corespondent la studiile de licentă, este specific doar pentru masterat. Sunt atinse subiecte avansate legate de interacţiunea intuitivă, interfeţe de comandă, dezvoltarea, de la concept până la nivel de model experimental al unor structuri noi robotizate pentru aplicaţii medicale şi exploatarea performanţelor sistemelor robotice colaborative comerciale în diverse ramuri medicale.

Sisteme de Viziune in Robotica cu Aplicatii

Dezvoltarea și integrarea de sisteme de viziune pentru inspecție și manipulare inteligentă folosind sistemele robotice [se dobândesc în paralel competențe specifice prelucrarii imaginilor în limbajele de programare MATLAB si OCTAVE]

Propunerea de valoare

Este un curs care intra in detaliile prelucrari de imagini si calibrarii camerelor de luat vederi pentru maximizarea performantelor legate de achizitia de imagini. Acest curs nu are corespondent la licenta, fiind dedicat doar studiilor masterale. Cunostintele dobandite sunt esentiale pentru dezvoltarea de aplicatii robotizate moderne, in care sunt incluse operatii de inspectie si navigare bazate pe sisteme video.

Transformarea Digitala in Industrie

Prelegerile trateaza in detaliu conceptele moderne de ingineria productiei prin prisma abordarii Industry 4.0, precum si modalitatile de implementare si operare a sistemelor de tip ERP (Enterprise Resource Planning), necesare pentru derularea operatiilor specifice si atingerea indicatorilor de performanta. Activitatile de laborator utilizeaza softuri generale si specializate de planificare a proceselor care vor permite masteranzilor sa abordeze situatii diverse care pot aparea la locul de munca.

Propunerea de valoare

Acest curs se concentreaza pe aspectele legate de modul in care sistemele de productie care contin roboti sau celule robotizate raspund cerintelor legate de eficienta si eficacitatea companiilor si ale clientilor acestora.

Calibrarea si Precizia Robotilor Industriali

Cursul prezintă noțiuni legate de modelarea cinematică şi dinamică a performanțelor de precizie a roboților industriali, dar cuprinde și noțiuni legate de aplicarea modelelor de calibrare cinematică pentru diferite structuri de roboți seriali.

Propunerea de valoare

Cursul reprezintă o continuare a cursului de Mecanica Roboților însă într-o abordare nouă care combină noțiunile teoretice de modelare cinematică și dinamică a preciziei structurilor de roboți seriali cu partea experimentală (ex. programarea robotului de tip Fanuc LR-Mate 100iB). Astfel că, în plus față de modelele de precizie, mai sunt prezentate diferite metode de identificare a parametrilor dinamici ce pot influența structurile de roboți și care sunt bazate pe măsurători efectuate în regim dinamic sau analiză modală experimentală.  Pentru realizarea modelelor de precizie (cinematică și dinamică) ce caracterizează structurile de roboți seriali se utilizează aplicații bazate pe calculul simbolic (MATLAB, MuPad). Cunoștințele dobândite prin parcurgerea acestui curs sunt indispensabile în abordarea unor probleme legate de programarea și generarea traiectoriilor de precizie în spațiul configurațiilor sau în spațiul cartezian precum și a problemelor legate de aplicarea metodelor de calibrare pentru structurile de roboți seriali. Acest curs este adresat în principal studenților de la masteratul de robotica Bistrița.

Planificarea Traiectoriilor de Miscare a Robotilor Industriali

Capacitatea de a optimiza sarcinile de lucru ale roboților industriali în condiții de constrângeri de timp, spațiu de lucru și configurație a robotului [se pune accent pe mediul de programare Matlab și se fac teste cu roboți Fanuc]. In optimizarea ciclurilor de lucru ale robotilor, aceasta disciplina este esentiala 

Propunerea de valoare

Desi se bazeaza pe unele metode de modelare prezentate in anul 3 la Mecanica Robotilor, dar si pe elemente de Programarea calculatoarelor, acest curs constituie o abordare complet noua, imbinand elemente de teorie cu aplicarea lor practica, prin programe MATLAB, bazate pe calcul simbolic si programarea robotilor de tip Fanuc (LR-Mate 100iB si LR-Mate 200iC). Sunt prezentate metode de analiza a traiectoriilor de mișcare pe baza functiilor polinomiale de interpolare. Se urmareste optimizarea sarcinilor de lucru ale robotilor, pe criterii geometrice, cinematice si dinamice. Abordarea predarii este de tipul PBL (Project-Based Learning).

Asigurarea si Controlul Calitatii in Sistemele Robotizate

Capacitatea de a controla calitatea producției prin acumularea de cunoștințe de managementul calității conform diverselor standarde în domeniu [se pune accent pe SPC, instrumente software de specialitate, planuri de control, etc.]

Propunerea de valoare

Procesele robotizare aduc cu sine noi provocari in ceea ce priveste tinerea sub control a acestora si tratarea neconformitatilor. Aceste elemente esentiale pentru succesul implementarii unui sistem de productie robust sunt tratate in cadrul acestui curs. Atat activitatea de curs cat si cea de laborator vor trata problematica specifica volumelor ridicate de productie si variabilitatii reduse care se intalnesc in cadrul acestor situatii: ingineria si managementul proceselor, algoritmi de rezolvare a problemelor si imbunatatire continua, abordarile lean manufacturing si Six Sigma si controlul statistic al proceselor. Intalnirile cu studentii utilizeaza pe scara larga studii de caz din diverse domenii industriale, pachete software dedicate si documentatie specifica.

Proiectarea si Comanda Dronelor in Logistica

Capacitatea de a proiecta drone autonome sau telecomandate cu aplicatii in logistica. Se pune accent atat pe partea de proiectare mecanica, cat si pe cea de actionare si comanda.

Propunerea de valoare

Proiectarea și controlul dronelor rămâne un domeniu de cercetare activă, iar aici trecem în revistă progresele recente în acest domeniu. Sunt discutate obiectivele de proiectare și legile de scalare fizică aferente, concentrându-se pe consumul de energie, agilitate și viteză și supraviețuire și robustețe. Controlul unor astfel de vehicule este împărțit în stabilizare la nivel scăzut și planificare la nivel superior, cum ar fi planificarea mișcării, și susținem că o problemă extrem de relevantă este integrarea detecției cu controlul și planificarea.

Ce stie sa faca un absolvent de master in Robotica?

 

Din punctul de vedere al competentelor practice, la finalul studiilor masterale, absolventii nostri sunt in pozitia:

 • Să programeze roboți industriali ABB, Fanuc, Motoman, Kuka, UR, etc.
 • Să programeze roboți în Java, Python, C# (ex Nao, Pepper, Furhat)
 • Să dezvolte sisteme robotice complet noi și să dezvolte arhitecturi robotice cu ROS (robot operating system)
 • Să dezvolte sisteme distribuite în industrie și tehnologii IoT
 • Să utilizeze și integreze sisteme de viziune în robotică
 • Să programeze în Matlab/Octave, Java, Python, C/C++
 • Să programeze PLC-uri Siemens, SMC, Bosch
 • Să dezvolte aplicații robotizate în sisteme precum Delmia, Process Simulate, Visual Components
 • Să utilizeze la nivel avansat limbajul de programare RAPID pentru roboți ABB și mediul de programare off-line RobotStudio
 • Să dezvolte aplicații multi-tasking (sisteme master-slave în care colaborează roboții)

 

 

 • Să proiecteze roboți, unități mecatronice pentru roboți și roboți dedicați aplicațiilor medicale
 • Să programeze mașini CNC
 • Să dezvolte sisteme client-server pentru roboți
 • Să utilizeze sisteme CAD precum Solid Works și Catia
 • Să utilizeze tehnologii National Instruments pentru controlul proceselor
 • Să utilizeze platforme ERP pentru planificarea producției și platforme PLM
 • Să utilizeze metode și instrumente pentru managementul calității în producție
 • Să dezvolte aplicații industriale robotizate în manipulare, sudură, conturare, inspecție video, montaj, vopsire, lipire etc.
 • Să dezvolte aplicații cu roboți colaborativi
 • Să dezvolte programe de mentenanță pentru roboți și să facă intervenții de mentenanță
 • Să calibreze roboți industriali
 • Să cunoască diverse protocoale de comunicare în sistemele industriale